Yenilenebilir Enerjide Hibrit Dönemi
Yenilenebilir Enerjide Hibrit Dönemi
Dünya gelişiyor, değişiyor. Bu değişim her geçen gün her alanda karşımıza çıkıyor. Teknolojinin etkisi ile birlikte artık günümüzde her geçen gün yeni bir gelişmeye şahit oluyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı bu gelişmelerden biri. Sonsuz olan ve yenilenebilen enerji kaynakları sayesinde artık daha tasarruflu ve doğa dostu bir yaşam döngüsü elde etmek mümkün. Bugün sizlerle yenilenebilir enerjide hibrit döneminden bahsedeceğiz ancak öncesinde isterseniz yenilenebilir enerji hakkında kısa bilgiler verelim. Yenilenebilir enerji nedir kısaca tanımlayalım.
Yenilenebilir enerji kaynağı nedir?
Yenilenebilir enerji ne demek kısaca tanımlayalım. Yenilenebilir enerji, sürekli olarak devam eden ve doğal süreçlerde var olan enerji akışından elde edilen bir enerji türüdür. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi ya da hidrojen enerjisi gibi enerjiler yenilenebilir enerji kaynaklarından birkaçıdır. Yenilenebilir enerji kaynağının tesisler, işletmeler, fabrikalar ya da insanlar ve hayvanlar tarafından tüketimi ve son bulması söz konusu değildir. Güneş enerjisi kullanılsa da kullanılmasa da güneş parlar; rüzgâr enerjisinden faydalanılsa da faydalanılmasa da rüzgâr eser. Bu doğal döngüyü insanoğlunun tüketmesi mümkün değildir. En bilinen ve en genel olarak tabir edilen yenilenebilir enerji çeşidi güneş enerjisidir. Yenilenebilir enerji kaynakları, enerji üretim için "doğal kaynakları” kullanır ve doğa, tüketilen bu enerjileri devamlı olarak yeniler. Bu sayede sonsuz bir döngü içine girilir ve tasarruf sağlanmaya başlanır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi nedir?
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım alanlarına baktığımızda günlük hayatımızın birer parçasına hizmet ettiğini görebiliriz. Örneğin rüzgâr yoğunluğu yüksek olan yerlere kurulan rüzgâr türbinleri sayesinde rüzgâr enerjisi elde edilebilir. Yanı sıra ısıtma, soğutma, elektrik üretimi ya da mineral üretimi gibi farklı amaçlara hizmet eden jeotermal enerji sayesinde turizm sektöründe gelişmeler sağlanması beklenir. Kaplıcalar yardımı ile turizm sektöründe hareketlenme sağlanabilmesi de mümkündür. Yenilenebilir enerji kaynaklarının pek çok alanda kullanımına rastlanır. Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamak ve çevreye verilen zararı en aza indirgeyebilmek için sürdürülebilir enerji kaynaklarına olan talep de günden güne artıyor hiç kuşkusuz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının pek çok faydası bulunur. Örneğin bir ülkenin kalkınması, gelişmesi ve refah düzeyine ulaşabilmesi için enerji önemli güç kaynaklarından biridir. Yenilenebilir enerji kaynakları aynı zamanda iş istihdamı sağlayarak işsizliği azaltabilir. Elektriği götürmenin zor olduğu coğrafi yerlerde en önemli çözümlerden biridir. Yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde bu zor coğrafi koşullara sahip bölgelere de enerji ulaşımı sağlanır. Özellikle uzak yerlerdeki tarım arazilerinde bu gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak büyük kolaylık sağlar. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için gerekli olan teçhizatın bakımı kolaydır. Periyodik bakımlar ile uzun süre kullanım sağlanabilir. Bu tarz bir sistemi ilk başta kurmak maliyet doğursa da uzun vadede bakıldığında büyük kar sağlayacaktır. Çünkü bu kaynaklar zamlardan etkilenmez ya da her ay sonunda size bir fatura yansıtmaz. Bir kere verilen maliyet ücreti dışında herhangi bir ücret ödenmez. Yanı sıra uzun yıllar kullanımı bakımından da fayda sağlar. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı başta tasarruf olmak üzere pek çok fayda sağlar.
Hibrit sistem nedir?
Fotovoltaik güneş panellerinin ve küçük rüzgâr türbinlerinin elektrik enerjisi üretimi iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle tek başlarına çok zengin bir enerji üretimi gerçekleştirmeleri zor olabilir. Küçük bir hibrit sistemi tek bir sistem üzerinden pek çok faydayı bir arada toplar. Hibrit sistem nedir sorusunu en sade ifade ile şu şekilde tanımlamak mümkündür; farklı tür yenilenebilir enerji kaynaklarının bir arada kullanıldığı sistem. Rüzgârın yeterli olmadığı zamanlarda güneş enerjisinden istifade edilir. Bu sayede enerji üretimi devam etmiş olur. Aynı şekilde güneşin yeterli olmadığı zamanlarda da rüzgâr enerjisinden yararlanılır. Bu sayede döngü kusursuz ve verimli bir çalışma sağlamış olur. Hibrit sistemin pek çok faydası olmakla birlikte bazı olumsuz tarafları da söz konusu olabilir. En belirgin olumsuz özelliği maliyettir. Çünkü güneş panelleri ya da rüzgâr türbinlerinin tekil kullanıldığı sistemlerden daha fazla bir maliyet söz konusu olabilir. Uzun vadede oldukça karlı bir sistemdir ancak en başta bir kurulum maliyeti de söz konusu olacaktır. Hibrit sistemler birden fazla enerji kaynağının kullanıldığı sistemlerdir bu sayede en iyi performans elde edilir. Yaz-kış enerji gereksiniminin olduğu yerler için ideal bir sistemdir. Hibrit sistemlerde enerji kaynaklarının ikili ya da üçlü olarak kullanımı mümkündür. Herhangi bir zorluk yoktur. Projenin ihtiyacına bağlı olarak on grid ya da off grid olarak tasarlanabilirler.
Yenilenebilir enerjide hibrit dönemi nedir?
Şunu biliyoruz ki hiçbir yenilenebilir enerji kaynağı tek başına, tüm koşullarda her zaman "kusursuz” çalışma sağlamayabilir. Her ne kadar her bakımdan tasarruf sağlayan kaynaklar olsa da her zaman en iyiyi sunmayabilir. Bu noktada devreye hibrit sistemler girer. Hibrit sistemler genellikle yıl boyunca en iyi performansı sağlarlar. Güneş enerjili sistemler kuru ve güneşli yaz günlerinde en yüksek performansı sunarlar. Yanı sıra rüzgâr enerjisi ve hidroelektrik enerjisi sistemleri de fırtınalı dönemlerde en iyiyi sunar. Yani koşullara bağlı olarak "en iyi” kavramı dönemsel ve mevsimsel farklılıklara uğrayabilir. Bakım maliyeti ve arıza oranlarının düşük olması bu tarz sistemlerin önemini ortaya çıkarmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının pek çok avantaj ve dezavantajı vardır. Hidrolik sistemler genellikle yıl boyunca kesintisiz güç akışı sağlar. Büyük bir pil bankına ihtiyaç duymaz. Sessiz çalıştıkları için her hangi bir gürültü sorunu oluşturmazlar. Genel olarak sade bir yapıları vardır. Bakım masrafı oldukça düşüktür. Rüzgâr enerji sistemleri de aynı şekilde düşük bakım maliyetine sahiptir. Güneş enerji sistemleri hemen hemen her yerde kullanım sağlayabilirler. Uzun süreli bir kullanım ömürleri vardır. Denetim gerektirmeden uzun süre çalışma imkânı sunarlar. Basit bir kurulumları vardır. Hepsi, sessiz ve sakin bir ortam oluştururlar. Gürültü kirliliği söz konusu olmaz. Tüm bu avantajların yanında dezavantajları da mevcuttur, bunlardan da kısaca bahsedelim. Hidroelektrik sistemleri genellikle kaynak yetersizliğinden dolayı her yere uyum sağlayamayabilir. Su kaynaklarının akışında bazı değişikliklere yol açabilir. Kurulum maliyeti yüksektir. Soğuk iklimlerde borularda donma sorunu olabilir. Bu gibi durumlarda, hava koşullarına bağlı olarak bakım yapılması gerekir. Rüzgâr enerji sistemlerinin dezavantajlarına gelince. Kaynak yetersizliği durumunda her yere kurulum yapılamayabilir. Kurulum maliyeti yüksektir. Estetik bakımdan yer kaplar. Bazı durumlarda ekstra güç kaynağı kullanımı gerekebilir. Yüksek rüzgârlar olduğunda bazı sesler çıkarabilir. Güneş enerji sistemlerinde güneş panelinin alımı için başlangıçta bir maliyet söz konusu olacaktır. Güneş enerjisinden en yüksek verimde yararlanmak için iyi bir güneş açısına ihtiyaç vardır. Gölgeli alanlarda verim düşebilir.
Tüm bu avantaj ve dezavantajlara bakıldığında, enerji türlerinin tek başına yeterli olmadığını görmek mümkündür. Bu nedenle özellikle bireysel kullanım amaçlı uygulamalarda genellikle hibrit sistemlerden destek alınır. Bu sayede rüzgârın az olduğu zamanlarda güneş enerjisinden, güneşin az olduğu zamanlarda da rüzgâr enerjisinden tüm enerji ihtiyacı karşılanmış olur. Fazla üretilen ve kullanılmayan enerjiler akülerde depolanır ve bu sayede yaz-kış, gece-gündüz gözetmeksizin kesintisiz enerji sağlanmış olur. Hibrit sistemler her bakımdan fayda sağlayan sistemlerdendir.