Solar Enerji ile Sulama Nedir? Avantajları Nelerdir? Kurulumu Nasıldır?

01-05-2022 21:27
Solar Enerji ile Sulama Nedir? Avantajları Nelerdir? Kurulumu Nasıldır?

Solar Enerji ile Sulama Nedir? Avantajları Nelerdir? Kurulumu Nasıldır?

Hemen her sektörde teknolojinin yararlarını görüyor, teknolojinin faydalarını deneyimliyoruz. Eskiden çok fazla insan gücü ve maliyet gerektiren işler artık daha az insan gücü gereksinimi ile ilerliyor. Öte yandan tüm bunların maliyete katkısı da kaçınılmaz. Teknoloji ilerledikçe artık insan gücü yerini makine gücüne bırakıyor. Makinelerin iş hayatında aktif olarak çalışması, beraberinde seri üretime de imkân sağlıyor. Birden fazla kişinin yapacağı işi artık tek bir makine gerçekleştirebiliyor. Bu noktada zaman yönetimi sağlanırken pek çok bakımdan da tasarruf elde edilmiş oluyor. Bugün, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, zaman başta olmak üzere pek çok konuda kâr kapılarını aralayan solar sistemler hakkında konuşacağız. Solar enerji ile sulama hakkında detaylara geçmeden önce solar sulama ne demek kısaca değinelim.

Solar sulama nedir, kısaca…

Solar sulama, güneş enerjili sulama sistemine verilen isimdir. Güneş enerjili sulama sistemleri günümüzde oldukça tercih edilen bir sistemdir. Güneş enerjisi ile tarımsal sulama günümüzde sıkça yapılan bir sistemdir. Tarımsal alanlarda şebeke elektriği bulunmadığı için sulama, fosil kaynaklı enerjiler yoluyla yapılır. Ancak bu kaynaklar maliyetli olmasının yanı sıra gürültülü çalışma özelliğindedir. Sürekli olarak bakım gerektirmesi ve ek gider çıkarması da oldukça dezavantaj sağlar. Güneş enerjisi ile yapılan sulama sistemleri ise ekonomik ve uzun ömürlü olmaları bakımından dikkat çeker. Güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemleri gürültüsüz çalışma özelliğine sahiptir. Yanı sıra uzun ömürlüdür ve çok sık bakım gerektirmez. Solar sulama sayesinde çok daha ekonomik ve kalıcı çözümler elde etmek mümkündür. Sonsuz enerji kaynağı güneş ile özellikle tarımsa sulamada büyük avantajlar elde edilir. Güneş enerjili sulama sistemlerinin yalnızca bir kurulum maliyeti vardır. Ek giderleri bulunmaz. Ortalama 25 yıl kadar kullanım ömrüne sahiptir. Bir kere yapılan kurulum, 25 yıla kadar daimi olacaktır. Tarımsal faaliyetlerin önemli bir kısmını sulama masrafları oluşturur. Bu masraflar da doğrudan enerjiye bağlıdır. Tarım arazileri genellikle enerji nakil hatlarında uzağa konumlandıkları için bu alanlarda sulama akülü güneş enerji sistemleri ile de gerçekleşebilir.  Özellikle sera uygulamalarında güneş enerjisi kullanımı oldukça yaygındır. Sera sistemleri, belirli bir sıcaklık düzeyinde çalışan sistemlerden oluşan bir bütündür. Bu nedenle sıcaklık ayarı en çok dikkat edilmesi gereken şeylerin başında gelir. Solar enerji sistemleri ile seralarda ideal düzen kurulabilir.

Solar sulamanın avantajları nelerdir?

Solar sulamanın pek çok avantajı bulunur. Öncelikle belirtmek gerekir ki solar sulama sistemlerinin kullanımı oldukça kolay ve sadedir. Sistem ömrü 25 yıla kadar hatta bazı durumlarda 30 yıla kadar uzayabilir. Sadece ilk kurulumda bir yatırım maliyeti olur. Sonrasında bakım maliyeti oldukça düşüktür ki zaten çok sık bakım da gerektirmez. Çok yüksek verimde çalışır bu nedenle herhangi bir verim düşüklüğü olmaz. Solar sulamanın montajı kolaydır. Şebekeye ya da değişen elektrik fiyatlarına bağlı değildir bu değişimlerden etkilenmez. Güneş enerjisi ile yapılan sulama ekonomiktir. Sürekli olarak ek masrafla karşı karşıya gelmezsiniz. Çevre dostudur, çevreye herhangi bir zararı dokunmaz. Uzun ömürlüdür. Gürültülü sistemler gibi değildir; çevreyi rahatsız etmediği gibi çalışmayı da verimli kılar. Güneş enerji sistemleri tamamen gürültüsüz çalışır bu sayede sakin bir ortam olur. Güneş sulama sistemleri sürekli olarak bakım gerektirmez. Belirli zamanlarda yapılan küçük bir bakım ile eskisi gibi çalışmaya devam eder.

Solar sulama sisteminin kurulumu nasıldır?

Solar sulama sisteminin kurulumu da basittir. Günlük su ihtiyacına bağlı olarak mevcut dalgıç pompanın gücüne uygun bir sistem tasarlanır. Buna bağlı olarak panel sayısı ve pompa sürücüsü de belirlenmiş olur. Güneş paneli kurulmak istenen alanda önce bir keşif yapılır. Panellerin kurulumu sırasında güneşin yönü önemlidir. Panellerin gölge almaması temel esastır bu nedenle kurulum sırasında güneşin açısı belirlenir. Sonra panelin takılacağı alt yapı hazırlanır. Panellerin ömrü uzun olduğu için ayakların sağlamlığı ve dayanıklılığı da önemlidir. Paneller yerleştirildikten sonra elektrik bağlantıları yapılır. Panelin yakınına konumlanan bir pano yardımı ile elektrik enerjisi elde edilir. Pompa, panoya bağlandıktan sonra artık solar sulama sistemi aktif olarak kullanıma hazır olur. Sulama sistemleri nasıl çalışır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Güneş panelleri sabahın ilk saatlerinde hava ile aydınlanmaya başlar. Bu da aynı zamanda enerji üretiminin başladığı anlamına gelir. Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlar ancak en büyük verimi güneş doğduğunda alır. Sabahın erken saatlerinden, güneş batana kadar sulama sistemi pompayı çalıştıracak gücü sağlayacaktır. Öğlen saatlerinde güneş en yüksek seviyedeyken tam verim alınır. Solar sulama sistemi yalnızca güneşli havalarda değil bulutlu havalarda da çalışmaya devam eder. Bulutlu günlere kapasite biraz düşer ancak çalışmada bir sorun olmaz. Bulutlu havada direkt olarak güneş ışığına gerek yoktur, güneş ışınlarından da enerji alabilir. Eğer sulama geceleri de yapılmak isteniyorsa bu durumda akü kullanılabilir. Son olarak güneş enerjisi sulama sistemi fiyatlarından da kısaca bahsedelim. Özellikle tarımda güneş enerjisi kullanımı oldukça yaygındır. Güneş enerjisi sulama sistemlerinin fiyatları, sisteme bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kurulum için ekstra maliyet doğabilir. Ancak yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi tüm bu maliyetler tek sefere mahsus, kurulum maliyetleridir. Sonrasında ek maliyet, ek gider ya da fatura gibi masraflarla karşılaşılmaz. Solar enerji ile sulama her bakımdan ekonomiktir.

Güneş enerjisi ile tarımsal sulama nasıl yapılır?

Güneş, yaydığı enerjinin çok küçük bir kısmını yeryüzüne yansıtır. Sonsuz bir enerji kaynağı olan güneşin %1’lik bir dilimi bile dünyamızı ısıtmaya yeterli olacaktır. Güneş enerjisi yalnızca dünyamızı ısıtmakla kalmaz, birçok sorunun da çözümü niteliğindedir. Güneş enerjisinin en çok kullanıldığı alanlardan biri tarım alanlarıdır. Güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemleri ile pek çok bakımdan kar elde etmek mümkündür. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.