Güneş Enerjisi Nedir ? Nasıl Çalışır ?
Güneş Enerjisi; Özetle, Güneşten dünyamıza ulaşan yenilenen enerjidir. Çeşitli şekillerde ve amaçla kullanılabilir ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Temiz enerji geleceğimizin önemli bir parçası. Bu nedenle çevre için de çok daha iyidir.
Güneş enerjisinden elektrik üreterek, şebeke elektrik mevcut olmayan yerlerde yer alan tarımsal sulama sistemi için ihtiyaç olan suyu sağlayan sistemlere solar sulama sistemleri denir. Güneş ışınları yoğunluğuna göre farklılık gösteren çalışmaya sahip dc pompalar, ışığın miktarına göre su miktarı artar. Aynı zamanda solar jel akü kullanarak tüm gün düzenli olmak üzere solar sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Güneş Enerjisi Nedir ? Nasıl Çalışır ?
Güneş enerjisi güneş tarafından üretilen ışık biçimindeki enerjidir. Yer yüzünde en çok kullanılan enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Ücretsizdir ve çevreye zarar vermez.
Çoğu elektrik karbondioksit ve kirlilik salan fosil yakıtlarının yakılmasıyla yapılır. Güneş enerjisi havaya hiç bir şey salmaz, bu nedenle temiz bir enerji kaynağıdır, ve gezegenimize zarar vermez.
Güneş enerjisi, fotovoltaik veya güneş enerjisi kollektörleri ile kullanılabilir ve enerjiye dönüştürülür. Güneş enerjisi, genel küresel enerji kullanımının yalnızca küçük bir miktarını oluşturur. Ancak güneş panelleri kurmanın düşük maliyeti, daha fazla yer ve insanın güneş enerjisinden yararlanabileceği anlamına gelir. Güneş, temiz, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve küresel enerji geleceğinde önemli bir rol oynayacak rakamlara sahip.
Güneş dünyada ki en hızlı büyüyen ve en ucuz enerji kaynaklarından biridir ve önümüzdeki yıllarda hızla yayılmaya devam edecektir.
Güneş Enerjisi Nasıl Elektriğe Dönüşür ?
Işık bir güneş paneline çarptığında, bir elektrik akımı üretmek için her bir güneş panelindeki silikon kristalleri ile reaksiyona girer.
İki Tür Güneş Enerjisi Vardır:
- Fotovoltaik ( PV )
- AC ( Alternatif Akım )
Fotovoltaik: En çok güneş panellerinde kullanılan PV’ ye aşinasınızdır. Güneş bir güneş paneli üzerine parladığında, güneş ışığından gelen enerji paneldeki PV hücreleri tarafından emilir. Bu enerji, hücrede ki dahili bir elektrik alanına tepki olarak hareket eden ve elektriğin akmasına neden olan elektrik yükleri yaratır.
AC ( Alternatif Akım ): AC elektriği ile elektronlar itilir ve çekilir, tıpkı bir araba motorunun silindiri gibi periyodik olarak yön değiştirir. Jenaratörler, bir tel bobini olduğunda AC elektriği oluşturur.
Hava Durumu Güneş Enerjisini Nasıl Etkiler ?
Hava koşulları, bir güneş sisteminin ürettiği elektrik miktarını etkileyebilir, ancak tam olarak düşündüğünüz şekilde değil.
Havaların kapalı olduğu günlerde enerji kesintileri yaşanmaması için sisteme tüketime göre seçilecek aküler takılır.
Bu aküler sayesinde güneşli olmayan günlerde de enerjinizde bir aksama yaşanmaz.
Solar İnvertör Ne İşe Yarar ?
Bir güneş invertörü, DC elektriği güneş dizisinden alır ve bunu AC elektriği oluşturmak için kullanılır. İnvertörler sistemin beyni gibidir. DC’ yi AC gücüne çevirir. Ek olarak AC ve DC devrede voltaj ve akım, enerji üretimi ve maksimum güç noktası takibi dahil arıza koruma ve sistem istatistiği sağlar.
Güneş Enerjili Sulama Sistemleri Nedir ?
Biz Kampa ekibine en çok sorulan sorulan sorulan sorulardan biri de Güneş enerjili sulama sistemleri nedir ? Nasıl uygulanır ?
Kısacası değinecek olursak ;
Güneş enerjili sulama sistemleri
; şebekeden bağımsız sistem. Sulama alanı, tarım arazisi yanı sıra konut ve ticari kullanımda yaygın olarak görülür.
Solar Pompalar güneş panelleri sayesinde enerji maliyetinide ortadan kaldırır. Suyu pompalamak için güneşten gelen enerjiyi yakıt yakma malzemelerinden değil, güneşten gelen enerjiyi
güneşten kullanarak daha uygun bir seçenek sağlar.
Solar pompalar, basittir ve enerji gibi tasarruflu bir alternatif sağlar.
Tarımda çevre dostu bir parçadır. Her bölgeyi sulamak için kullanılabilir.
Verimli ve kullanışlı olduğu için tarımsal verimlilikte de harika potansiyele sahiptir. Bundan dolayı güneş enerjili su pompaları ( Solar Pompalar ) artık daha fazla tarım projesine yardımcı olmaktadır.
Ek olarak, solar pompalar kendi aralarında 2’ye ayrılır; Su altında ve su hattının üzerine bağlı olarak yani dalgıç ve yüzey pompaları olarak sınıflandırılır.